Det er en god mulighed at komme på hospice, hvis man er syg og har brug for et sted med ro og hvile og for at nyde den sidste tid med sin familie og venner.

Der er heldigvis mange hospice i Danmark som et godt tilbud til familier. Her er vi rundt for at synge, og børnecd’en “Hvis jeg var en and” er givet til hjælp for støtteforeningen. Den er til salg og kan købes af pårørende, hvis man ønsker det.

Tilbagemeldinger:

“Der var sådan en nærhed, lys og varme, så man kunne ikke andet end at nyde atmosfæren. Utroligt, som I fylder rummet og hele vejen ud på gangen. Tak fordi I var her, vi håber, at I kommer snart igen.”                                                                                   Karen Margrethe, leder af aktivitetsudvalget

“Hvornår kommer du igen? Du efterlader en atmosfære af sådan en fred, og sidst du var der sang du præcis de sange, som et par havde valgt til begravelsen et par timer før koncerten. De var så rørte, at de sad og græd under det hele, husker du det?”             Haderslev

“Kan jeg få sangene ”Tak for alle roser” og ”Min fred” sendt på mail, så jeg selv kan spille dem derhjemme?”                                                                                                                           Vejle

Jeg hører cd’en ”Tak for alle roser” hele tiden, så min familie spørger, hvornår jeg skal høre noget andet musik. Mine naboer har fået en cd hver, og de hører den også hele tiden!”                                                                                                                                             Roskilde

“De snakker stadig om dit besøg hos os. Det er det bedste, vi nogensinde har haft af arrangementer.”                                                                                                                        Hvide Sande

“Ring, næste gang du kommer forbi! Vi vil så gerne have et arrangement. ”                            Skive

“Jeg har lavet en sang, og der er kommet et nyt vers til mig, som er et kristent vers. Det var ligesom naturligt og nu giver det hele mening.”                                                         København


 

Denne fortælling af Lena er kommet med i bogen “Tæt på døden – Tæt på livet”, som er fyldt med kunst og indtryk fra frivillige i Foreningen for frivillige på Hospice:

“Vi var blevet spurgt, om vi ville holde en koncert på Hospice Sjælland en tirsdag eftermiddag. Det blev en meget givende dag for både os og de, der var der. Ugen efter kom jeg på besøg, og en kvinde kom direkte hen til mig. Hun fortalte, at hun havde haft det så godt efter koncerten, og at hun havde fået nogle ord, som hun havde skrevet ned på et stykke papir.

Hun spurgte mig, om jeg ville se ordene, og selvfølgelig ville jeg det. Efter nogen tid kom hun med et lille stykke iturevet papir, hvor der stod meget enkelt:

Kærlighed – Kærlighed

Størst af alt er livets kærlighed

Den har udspring i hjertets uudtømmelige kildevæld

Med omsorg og varme

Da jeg læste ordene, kom en melodi straks til mig. Vi sad en snes stykker rundt om kaffebordet, og jeg tog guitaren og satte nogle akkorder på. Efter at have sunget den nogle gange, begyndte alle at synge med, og der blev en varm atmosfære. Jeg så på kvinden og hendes datter, og de så glade og tilfredse ud – det var meget vigtigt for mig, at de kunne mærke, at melodien passede til teksten.

”Sikke meget kærlighed, jeg har i hjertet,” udbrød kvinden, da vi var færdige. ”Jeg er bare blevet mødt med sådan en kærlighed på dette hospice, og jeg har fået det meget bedre med mig selv.” Hun undskyldte sig selv, men alle omkring bordet var enige om, at det var helt i orden og på sin plads at komme ud med ordene.

Det har glædet mig at kunne være til inspiration og opmuntring, og sangen indspillede jeg forsigtigt på en cd, som kvinden har fået at lytte på. Jeg håber og tror på, at det kan lysne hverdagen for familien at vide, at kreativiteten blomstrer, selv når man ligger på sit yderste. Måske er det netop der, man for alvor tør at leve livet…”

Lena Løbner

 

Til Håb og Trøst

Sidste år ved denne tid havde jeg en længsel efter at række ud til mennesker med behov. Jeg fik samlet de sange, som jeg har indspillet til fjernsynsudsendelser gennem årene og fik hjælp til at få dem på en dvd, som jeg kaldte ”Til Håb og Trøst”. Dette er blevet til en gave, som man kan give til sengeliggende og dem, der er så syge, at de ikke kan komme ud til koncerter eller foredrag.

Jeg sang en eftermiddag på Hospice, og her var en kvinde, som havde fået bortopereret begge ben, fordi hun havde kræft i hele kroppen. Hun havde en hel måned været indesluttet og tavs, men denne eftermiddag kom hun kørende til kaffebordet, hvor vi sad og sang. Efter nogen tid begyndte hun at mumle med på sangene, og da vi snakkede om løst og fast, åbnede hun pludselig op. Det gik meget tæt på mig, idet hendes historie var så forfærdelig, og da hun begyndte at græde, havde jeg bare lyst til at græde sammen med hende.

Pludselig kom jeg i tanker om, at jeg havde snuppet et eksemplar af dvd’en med, da jeg tog hjemmefra. Jeg hentede den og spurgte, om hun ville være sød at se den igennem for mig.

Jeg fortalte hende, at jeg var lidt i tvivl, om den kunne bruges, og hvis hun ville hjælpe med det, ville jeg blive glad. Kvinden, som lige havde grædt, blev tavs og så på mig. ”Jo, det vil jeg da gerne”, sagde hun og smilede en lille smule.

Ugen efter, da jeg kom, kom hun kørende i sin kørestol hen til mig. Hendes ansigt havde farve, og hun smilede til mig og lagde dvd’en på bordet. ”Den er god!” sagde hun. ”og min søster har også set den, hun synes også, at den er rigtig god.” Vi fik en snak om, hvad der kunne laves bedre, og derefter kunne jeg ikke lade være med at give hende den som gave, fordi hun havde hjulpet mig. Jeg fik en melding fra en lægekonference med tak for hjælpen med kvinden. De oplevede hende nu som mere åben og glad!

De små ting i hverdagen kan være af stor betydning for et andet menneske. Hvis alle hver hjælper en person, så kan vi nå at hjælpe mange mennesker på kort tid!

 

Cd’en “Tak for alle roser” er delt ud til alle hospice i Danmark. Den er udgivet i samarbejde med foreningen for frivillige ved hospice.